Sverige/världen

2024-05-03

Läs om skenäktenskap i dn.se

Skrämmande läsning i dn.se idag. En i Sverige bosatt man säljer äktenskapspartners som han flyger hit från andra EU länder. Paren gifter sig, brudgummen/bruden som är från ett land utanför EU får stanna i Sverige som anhörig. Vigeseln sker på en eller ett par dagar. Därefter återvänder den köpta partnern hem igen. Läs!

 

2024-03-28

Putin hotar att skjuta ner plan

Flera västländer har lovat levererea F16 stridsflygplan till Ukraina. Enligt olika svenska medier har Putin hotat med att förstöra planen oavsett var de befinner sig, även om de finns på amerikanska militärbaser. "De är legitima mål" enligt Putin.  Flera militära experter har uttalat att de inte tror på Putins hot.  

460+ bildbanksfoton, bilder och royaltyfria bilder med F 16 ...

F16 Stridsflyg Bild: internet

2024-02-21

Navalnyj död

Det har bekräftats, Alexander Navalnyj är död. Hans änka sa i en presskonferens att det är Putin som har mördat honom. Alexander Navalnyj dog plötsligt efter en promenad på morgonen den 16 februari enligt de ryska myndigheterna. Enligt rysk tradition ska man begravas senast tre dygn efter döden, men inte ens Navalnyjs mamma har fått se kroppen på grund av att den ska obduceras av specialister från Moskva. Om världen någonsin kommer att få veta vad som hänt är osäkert. Alexander Navalnyj var fängslad sedan tre år. Han utsattes för en för en förgiftningsattack för tre år sedan, men räddades till livet i Tyskland. Han återvände till Ryssland och blev fängslad direkt när han landade. Nu är han död. Ryssland ska ha ett "presidentval" i mitten av mars i år. 

En hand ställer upp inplastad bild av Aleksej Navalnyj intill ljus, bland annat ett med en bild av Navalnyj.

Alexander Navalnyj, död i Ryssland 2024  

 

2024-01-26

KDs EU lista

Den nionde juni är det val till EU. KD har haft Sara Skyttedal som första namn på sin lista efter några krumbukter i höstas. Nu har ledningen sparkat Skyttedal på grund av att hon erbjudit sina tjänster till Sverigedemokraterna i september -23 när hennes plats på KD listan var osäker. Nu säger Busch att de inte har förtroende för henne längre. De har istället värvat Alice Teodorescu Måwe till förstanamn. Hon har tidigare varit sekreterare i en idégrupp för Moderaterna, men blev medlem i KD i samband med att hon värvades till EU listan. Skyttedal förnekar att hon skulle ha fört KD ledningen bakom ljuset, tvärtom har hon sagt som det var med kontakterna med SD, enligt henne själv.  

Intervju med Moderaternas Alice Teodorescu Måwe om politiska ...

Alice Teodorescu Måwe, Bild DN

2024-01-24

Ulf Kristersson firade

Det har skrivits en del om Kristerssons s k mottagning på Sagerska i samband med hans 60 årsdag. Man hade bjudit in 350 personer, av vilka 250 hade tackat ja. Skattebetalarna fick betala notan för förtäring, dryck och hyra. Åsikterna går isär om denna fest borde ha betalats av fördelsedagsbarnet själv eller om det var ett lämpligt tillfälle för gemenskap med viktiga kontakter och således rättfärdigade att skattemedel användes. Gästlistan bestod av kulturpersonligheter, näringslivstoppar, politiker och journalister. Hela gästlistan publicerades i Expressen.

 

2023-12-11

Tidö-partierna vill ändra strandskyddet

De föreslår en ändring av dagens gällande regler för strandskydd. Orsaken sägs vara att det behövs  mer attraktiv mark för bostadsbyggande. Idag är allemansrätten viktig och det finns redan möjlighet till dispans om kommunen anser det nödvändigt. Bland annat miljöpartiet påtalar att ändringen kommer att påverka allemansrätten och ändringen kommer också att störa djurlivet i vattennära områden.

SKÅNE KUST & LANDSKAP - FOTOKONST - Mats Bildmarknad Webbkusten

 

2023-10-05

Nobelpris till norrman

Litteraturpriset tilldelas Jon Fosse. Han har varit på mångas önskelista i flera år. Flera kritiker och läsare är nöjda. Det var ingen som ropase "äntligen" i Börssalen, men många tänkte nog tanken. Jon Fosse's senaste romansvit är en serie om sju böcker. Han har också skrivit många dramer, poesi och även en barnbok. Han meddelade att han har för avsikt att komma till Nobelfesten den 10 december. 

Bild från: Sverigesradio.se

2023-08-29

Naturhistoriska tvungna att stänga

En fråga som ställer sig: varför har inte Fastighetsförvaltningen påtalat detta oerhörda slitage tidigare? Var man tvungen att vänta tills taket rasade in och nu slutligen fick stänga helt? Det måste väl finnas någon ansvarig för allt detta. Fram med honom/henne och kräv svar.

Pressbilder byggnaden - Naturhistoriska riksmuseet

2023-08-28

Det luktar tv och tidningssanka

Hur många spaltmeter kan man skriva om en puss i ett väldigt känslosamt ögonblick? Att Spaniens tränare greppade tag om en spelare och pussade henne på munnen efter vinsten i VM i fotboll har vevats i många medier i flera dagar. Det finns kvinnor som säljs, våldtas, misshandlas, tystas och mördas varje dag över hela världen. Proportionerna till detta brott borde has i åtanke.

2023-08-15

Gängkriminella i Sundsvall

I går åtalades 23 gängkriminella för brott i Sundsvall. De åtalade påstås bland annat ha planerat mord. Polisen har beslagtagit vapen och knark. Tillslaget var samordnat till flera ställen samtidigt. Bland de åtalade finns unga personer som är under 18 år. Det finns bevis i form av mobilchattar och sms med mera. Rättegången beräknas pågå under tio veckor. Det går att följa rättegången Live på svt.se/nyheter. 

 

2023-06-22

Syret slut klockan 13.08

Farkosten "Titan" försvann i söndags på väg till vraket Titanic utanför Newfoundland. Inga signaler har hörts från fartyget sedan dess. Experter har räknat ut att syret räcker till torsdag (idag) klockan 13.08. Flera fartyg deltar i sökandet med all den tekniska utrustning som finns att uppbringa. Fem personer finns ombord på farkosten, bland annat ägaren. Området som sökinsatsen har riktat in sig på är väldigt stort. Djupet beräknas till 3800 m. Återstår endast några timmars frist att finna farkosten och dess passagerare vid liv.

Så fungerar Titanic-ubåten | GP

"Titan" 

2023-04-09

Robotar skriver och sprider rysk propaganda

Godmorgon världen i P1 rapporterar från Nato Stratcom i Riga, att stora mediehus i Ryssland använder tusentals artiklar som skrivits av chat-robotar. Den ryska propagandan används för att dölja misstag och förluster i kriget i Ukraina. 

De baltiska länderna har länge varit medvetna om detta. Analytikerna har granskat kommunikationen i flera månader och kunnat avslöja de falska artiklarna och bilderna. Ett sätt att få slut på detta är att upplysa människor om att detta förekommer.  

Bildresultat för bild chatbot

 

2023-04-04

Historiskt datum

Idag blev Finland fullvärdig medlem av Nato. Den finska blåvita flaggan hissades och högtidliga tal hölls av prominenta personer. Finalands president sa att Finlands första åtagande som medlem var att se till att Sveriges ansökan skulle ratificeras av Turkiet och Ungern.

Bildresultat för bild finska flaggan

2023-03-16

Skattebetalarna räddar bank igen

Credit Suisse i Schweiz hotades av ekonomiska svårigheter men räddas av staten, dvs skattebetalarna,  enligt flera medier. Det är inte första gången en bank lever i sus och dus för att sedan få hjälp av medborgarna för att kunna fortsätta sin verksamhet.    

En bild av Credit Suisses gråa fasad tagen från marken med kameran riktad mot himlen.

Bild: Ennio Leanza/EPA

2023-02-18

Magdalena Andersson deltar i Munchen 2023

Tillsammans med Ulf Kristersson deltar socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i säkerhetskonferens i Munchen denna helg. Hundratals regerings- och statsöverhuvuden och andra  representanter träffas för att tala om världens säkerhet. Ryssland är inte inbjuden.

Bild: Socialdemokraterna

2023-01-31

Kärnkraftverket Ringhals

Starten av "den säkra och stabila elproduktionen" av kärnkraftverket Ringhals skjuts återigen upp. Nu sägs den inte kunna komma igång förrän i mitten av mars. Kärnkraftverket har varit under reparation i flera månader. På grund av avstängningen har den inte kunnat bidra till att sänka elkostnaderna.  

Bildresultat för bild ringhals

2023-01-24

Konstitutionsutskottet håller med regeringen

Elstödet ska kunna vara sekretessbelagt enlitgt KU. De håller med regeringen om att det är integritetskränkande att berätta hur mycket el och stöd personer får. Inte så konstigt kanske eftersom KU består av elva ledamöter från Tidöpartierna och nio från oppositionen och centerparatiet. 

 

2023-01-16

Regeringsförslag: sekretess för elstöd

Regeringen har föreslagit att vem som får elstöd och hur mycket, ska sekretessbeläggas. Lagrådet gör  tummen ner. De håller inte med om att det skulle vara integritetskränkande att röja uppgifter om människors elförbrukning. Det är inte elförbrukningen man vill granska, utan till vem och hur mycket statliga pengar som betalas ut. Det är en demokratisk rättighet att få tillgång till och insyn i offentliga handlingar och hur skattemedel används. En demokratisk princip som vi inte ska rucka på. Lagrådet är också kritisk till att remisstiden varit så kort; en vecka och en dag fick remissinstanserna på sig för att svara på remissen.

 

2022-01-13

EUs sista dag i Kiruna

Representanterna från EU avslutar Kick-offen i Kiruna med en gruppbild. Vissa har reagerat på vad en del av den svenska regeringen hade på sig. Väldigt tjocka jackor i ett ganska varmt Kiruna. Enligt Expressen hade jackorna lånats ut av ishotellet. Ebba Busch hade lånat sin gula jacka från en vän. En krönikör skrev att modet kallades "Stockholmare i fjällen-looken"

 

2022-12-25

Kungen håller Jultal

Han sände en särskild hälsning till den ukrainska befolkningen. En av de viktiga händelserna nästa år att Sverige kommer att vara ordförande för EU. Han talade om de ekonomiska svårigheterna som väntar 2023. Utvecklingen av teknik, konst och kultur är fortsatt viktig för alla i Sverige. "Skänk en tanke till alla dem som behöver den allra bäst och ta hand om Er", avslutade Kungen sitt tal med. Talet avslutades med en psalm, "Härlig är Jorden". 

 

 

2022-12-24

God Jul

Det är svåra ekonomiska tider för många i år. Det finns barn som inte kommer att få några paket av tomten. Det finns de som tjänar 65 gånger mer än en vanlig arbetare, vissa ännu mer ("Girig-Sverige", av Cervenka). Det gäller till exempel Postnords VD Annemarie Gardshol vars inkomst är 800 000 /månad. 

2022-12-16

Två av de skjutna schimpanserna är identifierade

Furuviks djurpark har kunnat lämna dryck och mat till de tre schimpanserna som finns i aphuset. En av de skadade schimpanserna ligger ner och har inte rört sig sedan den kom in i huset, enligt presschefen Annika Troselius. Två av de ihjälpskjutna schimpanserna har identifierats. 

Många människor är väldigt upprörda över hur hela historien har skötts. Däremot säger veterinärer att det är förståligt att man tar till sådana drastiska åtgärder (avlivning) eftersom sövning av schimpanserna kanske inte hade fungerat på grund av att det tar lång tid för sömnmedlet att verka. Om djuren dessutom är stressade är det inte säkert att det verkar över huvudtaget taget. Schimpanserna klassas som högriskdjur och därför måste man vidta alla åtgärder för att inte riskera människoliv. 

2022-06-03

Dokumentärer som manipuleras

Det pågår en debatt om dokumentärfilmare kan manipulera filmer som påstås vara dokumentära. Tidskriften Kvartal har riktat kritik mot filmen Sabaya som handlar om yazidiska kvinnor som fritagits. Kvartal beskyller filmarna för att ha arrangerat bilder och sekvenser utan att tala om att filmen är manipulerad. "Det är konstnärlig frihet" svarar filmmakarna. Frågan nu är ska en fillm som påstås vara en "dokumentär" ha konstnärlig frihet att ändra, lägga till eller ta bort sekvenser utan att meddela att filmen blivit manipulerad? Åsikterna bland förståsigpåare går isär. 

2022-02-09fi

Slopade restriktioner

Idag togs nästan alla covid-restriktioner bort. Restauranger, kulturevenemang, resor och släktkalas kan återigen åtnjutas av svenskarna. Skälet till slopandet av nedstängningen är att Folkhälsomyndigheten och regeringen anser att Covid inte längre kan anses som samhällsfarlig. Samtidigt är smittotalen fortsatt höga och många människor som inte kan vaccinera sig är väldigt oroliga. Å andra sidan så måste man försöka att återgå till en vardag som fungerar. 

2021-12-10

Omikron oroar

Den nya varianten av coronaviruset som kallas för Omikron oroar hälsovårdsmyndigheterna i hela världen. Det är osäkert hur länge vaccinationerna håller stånd mot viruset. Myndigheterna påpekar dock hela tiden att vaccination är det säkraste sättet att få stopp på smittan. Många har redan fått en tredje dos och man diskuterar nu om barn från fem år och äldre ska vaccineras. Nygamla restriktioner gäller från i onsdags; hålla avstånd, jobba delvis hemifrån om möjligt, skippa kollektivtrafiken vid rusningstid och/eller använd ansiktsmask vid trängsel. Restauranger tvingas återigen att sära på bord och tänka på att inte skapa trängsel.  

 

2021-03-07

Demonstranter mot pandemilagar

Ett stort antal människor samlades på Medborgarplatsen i Stockholm för att protesstera mot Sveriges pandemistrategi. Enligt vissa demonstranter så finns inte Covid, utan det är ett påhitt för att lura människor och för regeringar att kontrollera privatpersoners liv och leverne. Polisen skingrade folkmassaorna och försökte hindra dem från att flytta till andra ställen. Flera demonstranter greps och fördes vidare till polisstationen.  

2021-06-21

Misstroendeomröstning

Idag samlades Sveriges riksdagsledamöter för att rösta om att avsätta regeringen Löfven. Majoriteten med V, M, Kd och SD röstade för detta ochif fick således majoritet. Det var förvånande för många att V som ofta sagt att de aldrig skulle samarbeta med SD ändå gör detta. Stefan Löfven har nu en vecka på sig att antingen utlysa ett extra val eller att avgå och därmed låta Talmannen undersöka möjligheterna till en ny regeringsbildning.  

2017-06-04

Terrorattack igen

Några fortfarande okända gärningsmän körde över och dödade sju personer med en van i London sent i går kväll. Förutom de sju dödsoffren, skadaes 48 personer som vårdas på olika sjukhus runtom i London. Polisen sköt ihjäl de tre gärningsmännen. Världens ledare har skickat kondoleanser och fördömt gärningen. Det som framhålls av de politiska företrädarna är att man uppmanar människor att inte låta sig skrämmas av terroristerna. "Lev som vanligt och gör det du brukar" är ujpmaingen. Terroristerna ska inte få skrämma oss till att avstå från att leva våra liv. Ett lätt råd att uttala men kanske svårt att leva upp till.

 

 

2017-04-02

Svår bussolycka i Härjedalen

Tre personer har omkommit i en bussolycka. Orsaken till olyckan är inte känd. Det var elever från åttondeklasser och några ledare som var passagerar.  Det uppges att sex personer är allvarligt skadade och några är mindre skadade. SVT1 har haft extra nyhetssändningar på grund av olyckan.i

 

2017-01-17

Theresa May's tal om Brexit

Storbritannien kommer att lämna EU och dess inre marknad. Hon berättade inte när, men sade att det kommer att dröja länge innan allt är genomfört. I princip handlade talet om att Storbritannien kommer att ta kontroll över sina lagar via det brittiska parlamentet, liksom Skottland, Wales och Nordirland via sina parlament. Gränskontrollerna kommer att skärpas, det kommer att bli svårare för "EU att skicka människor" till Storbritannien, men "vi kommer alltid att välkomna människor, speciellt intelligenta människor", men vi vill ha kontroll över hur många människor det är som kommer. May sade att förhoppningsvis skulle Storbritannien teckna handelsavtal, inte bara med EU utan utvidga sina handelsförbindelser med "gamla vänner och nya allianser". När det gällde beämpning av terrorism och kriminalitet, hoppades May att de kunde fortsätta samarbetet med EUs och omvärldens underrättelsetjänst även i fortsättningen.

 

2017-01-09

Ulf Karlsson fälld för grovt förtal

Den förre idrottsledaren Ulf Karlsson har blivit fälld för grovt förtal av Zlatan Ibrahimovic. Karlsson döms till 60 dagsböter för att ha spridit rykte om att Zlatan Ibrahimovic inte kan ha byggt upp sina muskler utan doping under tiden som Zlatan spelade i Juventus FC . 

 

2016-12-30

Nybilsförsäljningen slår rekord

Enligt Ekonomiekot på Sveriges Radio, slår försäljningen av nya bilar rekord. Det är "allt time high" sedan man började föra statistik över sålda nya bilar. Det såldes ettusen (1000) nya bilar per dag i Sverige 2016. Det är den högsta siffran sedan 1942. Glädjande både för bilförsäljarna liksom miljön, då de nya bilarna är försedda med moderna katalysatorer som renar avgaserna på ett mycket bättre sätt än på de äldre bilarna. Förklaringen tros vara att människor har fått en bättre ekonomi och passar på att göra ett bilköp.

 

2016-12-29

Förort hålls stängt i protest

Handlare, apoteket och landstinget kommer att hålla Husby Centrum stängt imorgon på grund av kriminalitet. Näringsidkarna m fl kräver att politikerna och poliserna tar sitt ansvar och säkrar tryggheten i centrum. Det har inträffat flera rån, bland annat  "smash and grab" - rån vid två tillfällen samma vecka. Människorna i Husby kräver att samhället tar sitt ansvar och hjälper dem att få de kriminella elementen bakom lås och bom.

 

2016-11-18

Hammarby byter tränare

Nanne Bergstrand får lämna sitt uppdrag som tränare för Hammarby fotboll. På sin hemsida skriver ordförande Richard von Yxkull att "klubben behöver få en ny röst och ny energi. Ambitionen är att ta oss högre upp i svensk fotboll....nu känns det rätt att låta en ny kraft ta över". Rekrytering av ny tränare pågår enligt von Yxkull.

 

2016-11-17

Moderat tjänsteman på partikansliet får sparken

Delmon Haffo, en tjänsteman på Moderaternas partikansli får sparken efter att han har kallat Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för "hora" i en intern moderat kanal. Moderaterna fördömer detta. De säger att det är helt oacceptabelt och sparkar tjänstemannen. Partisekreterare Tobé ber också Strandhäll om ursäkt å moderaternas vägnar. 

Källa: aftonbladet.se 

 

2016-11-12

Kolla in supermåne

Största supermånen kan ses 14 november om vädret tillåter. Enligt dn.se befinner sig måndagens måne 30 000 km närmare jorden än medelavståndet. Det är 68 år sedan vi har kunnat se månen så stor. Nästa gång den visar sig så stor kommer att bli år 2034. Hoppas därför att molnen skingrar sig på måndag kväll.

källa: dn.se

 

2016-10-29

Skrämmande rapport från WWF

Antalet däggdjur, fåglar och fiskar har sjunkit med 58 % mellan åren 1970 - 2012. Här är några siffror från rapporten:

Antalet elefanter - 38 %, antal groddjur - 81 %, fiskbestånd - 36 %. Orsaken till dessa siffror är människors exploatering av djurens habitat, till exempel genom val av bostättningar som tränger undan djuren. Våra matvanor som skadar djuren, odlingslandskap som tränger undan djurens livsrum liksom till exempel rovfiske. Klimatförändringar gör så att temperaturen ändras och djurens reproduktion hämmas och störs. Ett stort problem är också tjuvskytte och oreglerade importregler. 

Enligt WWF behövs det snabba, gemensamma politiska beslut för att hejda att fler djurarter utrotas.

källa: World Wildlife Fund - WWF  

 

2016-10-27

Diskussion om Löfvéns uttalanden om Saudiarabien

Flera politiska motståndare diskuterar varför Statsminister Löfvén inte kallar Saudiarabien för "diktatur" i stället för "absolut monarki". I en TV intervju förklarade Stefan Löfvén att han använder de uttryck som Utrikesdepartementet använder. Dessutom ska Sverige vara med i FNs säkerhetstråd inom kort, då behöver representanterna för Sverige kunna tala med statschefer från alla länder och inte stänga några dörrar. Om man retar upp statsöverhuvuden genom att använda ord som anses respektlösa, då har man stängt alla dörrar utan att ha någon möjighet att påverka situationer över huvudtaget, sa Statsministern.  

 

2016-10-19

Apotekskedja blir av med tillstånd

Lädemedelsverket har återkallat tillståndet för den privata apotekskedjan Golden Sands Medical AB. Fyra av deras apotek tvingas stänga på grund av befintlig patientsäkerhetsrisk. De fyra apoteken som det gäller är Hovsjö Apotek i Södertälje, Sätra Apotek i Sätra, Rågsved Apotek i Rågsved och Skärholmens Apotek, Skärholmen. Apoteken stängs från och med idag.

 

2016-10-19

Tuffa tag från Försäkringskassan

Personer som är sjukskrivna kommer att prövas mot arbetsmarknaden i hela landet. Om man inte kan fortsätta att arbeta på sin vanliga arbetsplats, så menar Försäkringskassan att man ska söka annat arbete, även på en annan ort. Ett läkarintyg är inte en garanti för att man har rätt till sjukpenning. En striktare kontroll av människors arbetsförmåga kommer att innebära att fler kommer att bli av med sjukersättningen. Dessutom kan Försäkringskassan stoppa utbetalningar omedelbart, om man finner det nödvändigt. Det kan gälla till exempel läkarintyg som inte anses vara korrekt ifyllda. Utbetalningar kan stoppas under tiden som ärenden utreds. 

 

2016-10-17

Irakiska regeringssoldater inlett återtagande av Mosul

Imorse svensk tid, inleddes en markoffensiv av irakiska regeringssoldater för att återta staden Mosul i Irak från IS. Staden har varit ockuperad av IS i två år. De har försökt att skapa ett kalifat där Mosul varit en slags huvudstad. FN befarar att kanske miljontals människor kommer att behöva  fly striderna. Regeringssidan har uppmanat människor att stanna inomhus och hålla sig undan striderna så gott det går. Enligt CNN är det cirka 30 000 irakiska soldater som deltar i striderna. Irakierna räknar med att ha återtagit Mosul innan årskiftet.

 

2016-10-10

Debatt om Sverigedemokraternas historia

SDs första ordförande, Klarström, var från början medlem i Nordiska Rikspartiet, ett nazistiskt parti. Därefter övertog en ny partiordförande jobbet och Jimmie Åkesson blev medlem i SD på våren 1995. Enligt Åkesson själv fanns det då inga kopplingar till nazism eller facism. Enligt SD så kommer de att anmäla Statsminister Löfvén till Konstitutionsutskottet på grund av hans påstående om att SD är ett rasistiskt parti. Det återstår att se hur KUs hantering av denna anmälan klargör SDs politiska motiv. 

 

2016-10-07

Carl Bildt om landsbygdsbefolkning i Sverige

I USA-podden på Sveriges Radio i onsdags var Carl Bildt en speciellt inbjuden gäst för att diskutera USA-valet. En fråga som ställdes till honom gällde hans erfarnhet av  valrörelser. Då svarade han att "javisst, en valrörelse var som ett demokrtiskt reningsbad. Du kastas ut i verklighetens Jungsele, Hultsfred ... och andara Gudsförgätnea ställen och tvingas lyssna på människor som du normalt inte lyssnar på..." Klarspråk om elitistiskt tänkande.

 

2016-10-07

En månad och en dag kvar till USA-val

Det är bara en månad kvar till valet i USA. En av världens mäktigaste länder ska välja president. Hen kommer att ha kontroll över "knappen" som kan starta ett kärnvapekrig. Dagens Nyheter rapporterar om att en stor tidning i USA, "USA Today", för första gången tagit ställning i presidentfrågan och idag varnar för att välja Donald Trump. Han anses vara en ljugande narcissist och om han väljs kommer det att hota världsfreden. Det är ord och inga visor. Det pågår förmodligen en febril verksamhet bland alla underrättelsetjänster i hela världen. Att förbereda sig för en president i USA som av många betraktas som ett verkligt hot mot världsfreden låter allvarligt. 

2016-10-04

Ericsson bekräftar nedläggning

Idag har Ericsson bekräftat att ungefär 3000 anställda förlorar sina arbeten i företaget Ericsson. Uppsägningarna gäller både de anställda inom produktionen av mobiltelefoner liksom forskning och utveckling av desamma. De flesta som uppsägningarna gäller är människor som bor och arbetar i Kumla och Borås.

2016-09-26

Aktuell debatt om ensamkommande marockanska unga män

Det diskuteras livligt om vad det är som gäller för att få stanna i Sverige om man till exempel kommer som ensamkommande barn eller ungdom från Marocko. Landet är inte i krig, det räknas som en demokrati, det finns stora klasskillnader, andelen arbetslösa ungdomar är hög och det råder stora svårigheter för dessa unga att kunna försörja sig på ett lagligt sätt. Det finns många olika synpunkter på om Sverige ska tillåta dessa unga, främst män, att stanna i Sverige.

På Migrationsverkets hemsida kan man läsa vilka skäl man kan åberopa för att söka asyl i Sverige. Svensk asylrätt vilar på FNs flyktingkonvention. Asylansökningar ska prövas individuellt. Flyktingskäl som kan åberopas är förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning och tllhörighet till viss samhällsgrupp. Även förföljelse av landets myndigheter eller om landet ej kan eller vill ge skydd kan åberopas som asylskäl. 

Alternativt skyddsbehov kan åberopas om man löper risk att straffas med döden, löper risk att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling. Att som civilperson löpa allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konfikt.

Skydd i andra fall kan ges om det finns särskilda omständigheter, till exempel synnerligen allvarligt hälsotillstånd eller människohandel.

Undantag från rätt till skydd är till exempel om man har begått krigsbrott, annat grovt brott eller utgör ett hot mot rikets säkerhet. Man kan i dessa fall få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd om personen riskerar att bli dödad eller förföjld. 

Det finns inget stöd i lagen för att ge asyl till personer som har generella ekonomiska eller sociala problem.

 

 

2016-09-23

"Egor Putilov" en säkerhetsrisk

Under hela dagen har medier diskuterat "Egor Putilov" som arbetar som politisk tjänsteman för SD i Riksdagen. Han anses av många vara en klar säkerhetsrisk. Framför allt på grund av en fastighetsaffär som han gjort med en rysk affärsman, tillika dömd kriminell. "Egor Putliov" köpte en fastighet norr om Stockholm för 6 mijoner kronor. En fastighet som säljaren hade köpt för 12 miljoner. Så fort affären var klar sålde "Putilov" fastigheten för 12 miljoner och gjorde således en vinst på 6 miljoner. Detta ska enligt experter vara en risk för att den ryska säljaren har en hållhake på "Putilov". Det sydosten.se undrar är: varifrån fick "Putilov" de 6 miljonerna att köpa fastigheten för? Han är sekretessmarkerad och har använt ett flertal alias när han har presenterat sig för myndigheter och arbetsgivare. 

2016-09-22

Nationell samordnare lämnar uppdraget

Hillevi Engström, som tillträdde som nationell samordnare av arbetet mot extremism efter Mona Sahlin, har meddelat att hon lämnar sitt uppdrag och återgår till arbetet som kommundirketär för Upplands Vasby. Enligt Engström och Kulturminister Alice Bah Khunke har samarbetet löpt på bra, inga meningsskiljatigheter har föranlett avhoppet. Det som man frågar sig i detta läget är: varför? Orsaken till avhoppet har inte framkommit i några medieuppgifter. 

 

2016-09-18

En explosion i New York

Sent i går kväll (svensk tid) hördes en hög explosion i Chelsea-området i New York. 29 personer sägs ha blivit skadade, en eventuellt allvarligt. New Yorks borgmästare sade  i en intervju att explosionen var avsiktlig men "hittills inte kunde kopplas till en terror handling". En säkerhetsanalytiker menade dock att om någon avsiktligt skapar en explosion så måste det kallas terrorism. I ett annat område några kvarter därifrån hittades en annan anordning som på bilder ser ut som en tryckkokare. Den var ihopsatt med silvertejp och kablar hängde ut genom hål i locket. Den har omhändertagits av polisens bombgrupp. Källa: CNN

 

2016-09-09

Frivillig åldersbestämning kan utföras

Rättsmedicnalverket rekommenderar två metoder för att åldersbestämma ensamkommande barn och ungdomar. Det är genom att röntga tänderna och knälederna. Dessa två metoder anses vara de säkraste sätten som finns att avgöra åldern hos barn och ungdomar. Man kommer åtminstone att  kunna avgöra om personerna är över 20 år. 

 

2016-09-05

Macchiarini's offer

Andemariam Teklenseth Beyem opererades 9 juni 2011 på Karolinska sjukhuset på grund av luftrörstumör. Förssta paitenten att få ett syntetiskt luftrör. Död efter 2,5 år. 

Chistopher Lyles, opererad november 2011 på grund av luftrörscancer. Från Maryland, Usa. Avled i mars 2012.

Julia Tuulik, opererad 14 juli 2012 i Ryssland. Avled i september 2014.

Yesin Cetirin,opererad sommaren 2012, flyttad till USA.

Hannah Warren, född 2010, opererad 3 april 2013 i Illinois, USA, avled 6 juli 2013.

Alla dessa människor utsattes för fosrkningsförsök utan tillstånd. Ingen av dem led av akut dödlig sjukdom. Karolinska Sjukhuset var ansvariga för den praktiserande kirurgen/forskaren Paolo Macchiarini. Hans kirurgiska ingrepp/transplantationer var inte vetenskapligt godkända. Det var forskning utan etisk prövning.

 

2016-08-23

Frankrike förbjuder muslimsk baddräkt

I en ny lag förbjuds de muslimska baddräkterna, de  s k burkinas. Fransmännen anser att de hindrar människor från att se vilka det är som döljer sig bakom dessa. Speciellt sedan terrorattackerna, så har fransmännen tappat tålamodet med de muslimska sederna och tycker att de inte passar i det sekulariserade Frankrike.

2016-08-14

Reinfeldt tog ut omställningsstöd

Samtidigt som Reinfeldts bolag gick med mångmiljonvinst, tog han emot det statliga  omställningsstödet på 156 000 kr/månad från sin tid i regeringen. Annika Strandhäll, s, tycker att det är provocerande, särskilt som Reinfeldt i regeringsställning tyckte att a-kassastödet var för högt och kväste initiativet för de arbetslösa att söka arbete. Flera har kommenterat detta med att det är juridiskt rätt, men moraliskt förkastligt.

källa: SVT.se/nyheter

 

2016-07-15

Attack i Frankrike

I går kväll körde en lastbil rakt in i folkmassan som var ute på Nice strandpromenad för att fira Frankrikes nationaldag. Straxt efter att fyrverkerierna hade tystnat såg vittnen hur en lastbil zickzackade fram genom folkhavet. Enligt vittnen kördes lastbilen med flit på så många människor som möligt. Enligt många medier är gärningsmannen skjuten av polisen och sägs vara död. ID-handlingar har hittats i bilen som tillhör en 31-årig tunisisk man som var bosatt i Nice.

80 personer sägs vara döda och många, många skaadade. Flera av dem allvarligt. Frankrikes President Hollande har i ett TV-tal sagt att undantagstillståndet i Frankrike kommer att förlängas i tre månader. 

  

2016-05-26

"Nämen har du köpt nya skor Lisa!"

 Ett önskemål från elever är att läraren ska se varje elev; Har man en klass i tre år så borde väl läraren veta ungegär hur den ungen har det hemma; Att det inte finns så mycket finansiella resurser, att pappan har flyttat, att eleven ofta får vara barnvakt till sina småsyskon. Men många elever uppfattar att så inte alls är fallet. Läraren har bara ögon för vilka arbetsuppgifter som är gjorda, om man ligger efter i matteboken eller om frånvaron varit hög.  Hur man ska komma tillrätta med detta finns det många olika synpunkter på. Många lärare tycker nte att det är deras arbete att vara "socialarbetare". Andra tycker tvärtom att det självklart är ett moment i hela processen att se och känna eleven. Sen finns det allt däremellan.

Källa: Beskrivande data 2015

 

 

2016-05-13

Miljöpartiets kongress

Idag ska mp välja språkrör på nytt. Åsa Romson avgår och Isabella Lövin förväntas efterträda henne. Gustav Fridolin föreslås att sitta kvar. Resultaten från omröstningarna förväntas vara klara vid 16 - tiden idag. En del av delegaterna har uttryckt missnöje över att det är det kvinnliga språkröret som avgår, de hade föredragit att båda lämnat uppdraget och blivit utbytta samtidigt. I kväll vet vi hur ombuden har röstat.   

 

MP kongress 2016

 

2016-05-12

Förlag diskuterar barnboksförfattares illustrationer

Barnboksförfattaren och illustratören Jan Lööf's böcker innehåller enligt hans förlag "stereotypa skildringar av andra kulturer" och har bett honom att rita om figurerna för att passa dagens normer. Detta har skapat en diskussion på mediernas kultursidor. Är det rätt att be författaren att radera eller redigera en konstnärlig illustration eller ska vi acceptera att Lööf's illustrationer och berättelser är hans och att han har rätt att berätta dem som han vill? Bokförlaget har sagt att om han inte ändrar sina illustrationer så kommer de inte att ge ut hans populära barnböcker i fortsättningen.  

 

2016-05-04

Olle Ljungström död

Artisten Olle Ljungström, som bland annat skrivit melodin och texten till "Jag och min far" har avlidigt 54 år gammal. Olle Ljungström blev känd för nya lyssnare och tittare efter att ha deltagit i TV programmet "Så mycket bättre".   

2016-05-04

Mona Sahlin i blåsväder igen

Expressen.se avslöjar att Mona Sahlin falskeligen har intygat att hennes livvakt och medarbetare tjänat 120 000 kronor i månaden. Han behövde intyget för att kunna köpa en lägenhet i Saltsjöbaden utanför Stockholm, med en månadshyra på 18 000 kronor. Det har framkommit i tidningens granskning att Mona Sahlin inte har varit registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket och att hon själv har skatteskulder som har registrerats hos Kronofogden. Frågan är hur hon i så fall har haft möjlighet att betala 60 000 i lön plus sociala avgifter för livvakten från sitt eget företag, som hon säger. 

  

2016-03-22 

Snart ett dygn sedan IS släckte liv i Belgien

De senaste rapporterna talar om 34 döda och över 200 skadade i terrorattackerna i Bryssel. Flygplatsen och tunnelbanestationen förvandlades plötsligt till något som påminde om en krigszon. Tre av de skadade är svenskar. UD meddelar att tre eller fyra svenskar rapporteras som saknade, eftersom man inte har lyckats få kontakt med dem. 

Många har fördömt dåden och påtalat att detta inte bara är en attack mot Belgien utan också mot själva demokratin och det öppna samhället. Politikerna har varit arga och sorgsna, men även beslutsamma. Man är angelägen om att kunna bistå Belgien med vad det än månde vara i jakten på terroristerna.

Flera av världens politiker har påtalat behovet av samarbete mellan länderna i jakten på terroristerna, genom att bland annat öka informations- och underrättelseutbytet.  

I Belgien har man utlyst tre dagars landssorg. 

 

Stefan Löfvén, Statsminister 

 

2016-02-22

Färre flyktingar till Sverige

Under de senaste 7 dagarna har det kommit 638 asylsökande personer till Sverige. Det är stor skillnad mot den stora flyktingströmmen från i höstas. De flesta av dessa är varken syrier eller afghaner, enligt Migrationsverkets statistik. De är enligt verket registrerade som "övriga".

Porträttbild

Bild: Migrationsverket

 

2016-02-19

Förhandlingarna om Storbritanniens EU-medlemsskap fortsätter

EUs medlemsländer har träffats för att ta ställning till Storbritanniens krav för att stanna kvar i EU. Förhandlingarna har pågått sedan igår kväll och fortsätter även idag. Enligt ordförande Tusk hoppas man ha en överenskommelse färdig vid lunch idag. Det främsta kravet från premiärminister Cameron är att EU-immigranter som bosätter sig i Storbritannien inte ska få ta del av alla välfärdsförmåner förrän efter fyra år i landet med möjlighet till ytterligare förlängning. Flera länder motsätter sig detta krav.  

 

2016-01-25

Polisen måste prioritera

Enligt Rikspolischefen Dan Eliasson behöver polisen rekrytera flera tusen nya poliser. Dessutom behöver man anställa 1600 civilanställda som kan avlasta poliserna med till exempel utredningar och id-kontroller där polisiära kvalifikationer inte är nödvändiga.

Eftersom det tar flera år att utbilda nya poliser kommer hela polisorganiationen att behöva prioritera och prioritera bort flera olika brott. I radions P1 specificerade Eliasson dessa bortpriorterade utredningar till exempelvis trafikbrott och mindre narkotikabrott. Dessutom kommer man inte att ha personal som kan arbeta med relationsbyggande, dvs besök i skolor, förorter och andra ställen för att skapa förtroendefulla relationer med medborgarna.  

 

2016-01-20

Kommunals ordförande avgår i maj

På dagens presskonferens meddelade Annelie Nordström, ordförande i Kommunal att hon avgår i maj i samband med kongressen. Hon bad medlemmar, ombud och anställda om ursäkt och lovade att ägna sig åt att "göra rätt" återstoden av sin tid som ordförande. Återstår att se om medlemmarna tycker att detta räcker. En del kritiker har redan uppgivit att det bästa hade varit om hon hade avgått meddetsamma och överlåtit åt de nya förtroendevalda att ägna sig åt att rensa upp i den kritiserade affärskulturen.

 

2016-01-17

Anders Kompass i intervju för första gången

I Söndagsintervjun i Sveriges Radio berättar Anders Komopass, FN diplomaten som belades med munkavle och avskedades när han rappoterade om sexförbrytelser på barn i Centralafrikanska Republiken, för första gången vad han har gått igenom. I förra veckan kom till slut FNs internrapport, som friar Anders Kompass från ankagelserna om tjänstefel för att ha lämnat ut rapporten utanför FN-organisationen. "Nu är jag rentvådd och kan lämna FN", säger han bland annat.

De franska FN-soldaterna som utförde sexbrotten mot barnen är hemkallade av den franska staten och ska ställas inför rätta.

 

2016-01-11

SD anhängare vill ha "rättvis" fördelning av journalister's politiska uppfattningar

I ett inlägg i P1s Ring "51010" ville en SD anhängare att man skulle avskeda journalisterna på Sveriges Radio, SVT, Exrpressen , Aftonbladet, DN och Svenska Dagbladet och sedan återanställa dem i proportion till hur de röstade och hur svenska folket röstade i valen. Enligt honom vore det verkligen på tiden att journalisterna representererade "folkets opinon". Det skulle ske med hjälp av att avskeda alla nuvarande journalister och återbesätta tjänsterna enligt statistiskt säkerställda opinionsundersökningar. Mwdierna skulle representeras av hur folk röstade.  

 

2016-01-11

Farväl David Bowie

David Bowie släppte en skiva i fredags, samma dag som han fyllde 69 år, men inte många visste om att hans död var så nära förestående. Många Bowie-fans är nästintill chockade. Svenska kulturpersonligheter menar att Bowie var lika revolutionerande för musiken som Beatles. Han kunde inte sättas i något särskilt fack och hans musik kommer att leva vidare hos många beundrare.

 

2015-12-28

Donald Trump får fem procent

Enligt opinonsundersökningar får Donald Trump, kandidat för de republikanska väljarna i USA, 5 procent av väljarnas röster. Han är en republikansk kandidat och tävlar emot demokraternas starkaste kandidat, Hillary Cllnton, att väljas till USAs nästa president.     

  

2015-11-16

Stödtelefon för anhöriga 

Idag öppnar Myndigheten för Våldsbejakande Extremism en stödtelefonlinje till anhöriga som är oroliga för att deras ungdomar visat tecken på att eventuellt vara på väg in i våldsbejakande extremism. Det är Röda Korsets personal som svarar i telefonen och som är specialutbildade för detta ändamål. Numret som man kan ringa som anhörig, vän, arbetskamrat eller annan är 020 100 200.

 

2015-11-14

Terror i Frankrike

På flera platser i Paris utförde IS (enligt Frankrikes president Hollande), terrorattacker mot civila personer. Den värsta attacken utfördes i en konsertsal dit människor hade kommit för att lyssna på ett live-band från USA. Några svartmaskerade människor hade trängt sig in och börjat skjuta urskillningslöst på publiken. Terrorattackerna har skördat över 120 människors liv, skadat över 200 (varav 80 allvarligt). Åtta av gärningsmännen har också dött eller dödats av polis. Frankrike har utlyst tre dagars landssorg. Sveriges Radio, SVT och TV4 har sänt direkt från Frankrike och studios hela lördagen. 

 

  Bild från Frankrike

 

 

2015-11-05

Flygkraschen i Egypten förmodligen orsakad av bomb

Flera medier uppger nu att det finns tecken som tyder på att passagerarflyget från Sharm el Sheikh i Egypten som kraschade i lördags och dödade 224 personer. hade en bomb ombord. Storbritannien har stoppat all flygtrafik från Sharm el Sheikh tillsvidare. Uppgifterna om en förmodad bomb kommer från den amerikanska underrättelsetjänsten. De har inte sagt att det är definitivt bevisat än, men att allt tyder på att kraschen orsakades av en bomb som på något sätt har smugglats ombord på flygplanet antingen av personal eller passagerare.     

 

2015-11-04

Lisa Holm rättegången över

Igår avslutades rättegången mot den misstänkte gärningsmannen för mordet på Lisa Holm. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för den åtalade. Han menade att gärningsmannens motiv var sadistiskt och sexuellt. Åklagaren hävdade att mordet på just Lisa Holm var en slump. Det hade lika gärna kunnat hända någon annan kvinna, till exempel den kvinnan som kallades "joggerskan" som vittnade om att hon blivit stannad av den åtalade dagen innan, men känt ett obehag och fortsatt att jogga ifrån honom. Målsägarbiträdet höll en ironiskt slutplädering där han framhöll att den åtalade måste ha haft en enorm "otur" alltifrån att ha setts köra sin bil vid tiden strax efter för mordet, till att ha lämnat DNA spår på ett tiotal ställen på Lisas kropp och redskap som använts vid mordet. Advokaten försökte så frön av osäkerhet genom att peka på ett antal andra tänkbara gärningsmän, såsom brodern till den åtalade. Dom kommer att fällas den 17 november.

 

 

2015-10-23

Regeringen och Alliansen överens

Idag presenterade regeringen och allianspartierna en överenskommelse om flyktingpolitiken som innebär att Sverige kommer att skärpa reglerna för asylsökning i vissa fall. Bland annat kommer man att utfärda tillfälliga uppehållstillstånd till ensamstående utan barn, man kommer att kräva att försörjningen av anhöriga är ordnad vid anhöriginvandring, alla kommuner i Sverige ska tvingas att ta emot asylsökande. Ett flertal av punkterna som man har kommit övrens om ska börja gälla så snart som möjligt. Vänsterpartiet hoppade av förhandlingarna, de tyckte att regeringen närmat sig moderaternas krav alltför mycket. 

2015-10-21

Högsta antalet asylsökande på en vecka

Under sju dagar har drygt 9500 asylsökande kommit till Sverige. Det är det högsta antalet som sökt asyl hittills.  Många av dem är ensamkommande flyktingbarn, de flesta av dessa kommer från Afganistan. Andra asylsökande kommer mest från Irak, Syrien, Eritrea och Etiopien. Regeringen, Vänsterparitet och oppositionen (utom SD) försöker att förhandla fram gemensamma asylregler. En överenskommelse väntas presenteras på torsdag.

2015-10-17

Svenskarna nöjdast med ekonomiska läget

Enligt en opinionsundersökning som Europaportalen.se har genomfört, ligger Sverige på första plats i den redovisade tabellen. Befolkningen i Sverige är de som är nöjdast med ekonomin och tror på en positiv ekonomisk utveckling de kommande två åren.  De som ligger sist i tabellen och som är minst nöjda med ekonomin är grekerna.

2015-10-12

Ensamkommande flyktingbarn

Det florerar en siffra om att flyktingbarnen skulle kosta 6 000:-/dygn. Men enligt Migrationsverkets Richard Svanegård finns det två sorters boenden för ensamkommande flyktinbarn; gruppboende och familjehemsboende. Gruppboendet kostar ca 1 900:-/dygn och barn och familjehemsboendet kostar 3-4 000:-/dygn.

 

2015-10-10

Alliansen bryter ingånget avtal

Vid KDs riksting i går röstade tinget för att bryta överenskommelsen med S och MP, den s k Decemberöverenskommelsen (DÖ). DÖ upprättades med handslag och underskrift av alla riksdagspartier utom SD. Detta avtal bryts nu av KD, M, FP och C. Det är KD som satte bollen i rullning, trots att de i dagsläget inte skulle nå 4 % spärren för att komma in i riksdagen. Framtiden för svensk politik är nu oviss och man kan fråga sig; vilka avtal kan man helt enkelt bryta mot och vilka gäller? 

2015-10-01

Edward Plainview, Sverigedemokrat

Han använder en flagga i sin personliga id som symboliserar den apartheidpolitken som fördes i Sydafrika (att svarta och vita hålls åtskilda genomgående i hela samhället med lagar och praxis). Han har begärt att Google.se raderar hans historiska- id som idag är "inadekvat eller irrelevant" till dags dato, enligt en ny it-lag från 13 maj 2014 . Vad är det för historia Plainview vill förhindra läsare att ta del av? 

2015-09-27

Folkmängden ökar

SCBs statistik över folkmängden i Sverige visar att alla län utom Norrbotten ökar sin befolkning. Ökningen beror främst på invandring, men även antalet födda i landet ökar. Sveriges totala folkmängd sista juni var 9 793 172 personer.

 

2015-09-21

Regeringen lägger fram budgeten för 2016

Idag presenterade regeringen budgeten för 2016. Det har framkommit att skatterna höjs med ungefär 30 miljarder och investeringarna uppgår till 40 miljarder. De flesta medier har rapporterat om budgeten utan några större överraskningar. Den har presenterats i omgångar och det mesta är redan känt. Kritiken från oppositionen handlar mest om nedskärningarna av ROT och RUT avdragen, som man menar minskar arbetstillfällen. Vänsterpartiet har fått igenom några välfärdsåtgärder, såsom gratis glasögon till barn och fri tandvård till personer under 21 år. Kommunernas ekonomi kommer att förstärkas för att klara flyktingmottagningen. I det stora hela kan man säga att de som tjänar mest förlorar mest och de som tjänar minst vinner mest. 

 

2015-09-15

Riksdagens öppnande

Det högtidliga öppnandet av Riksdagen direktsändes i SVT2. Sveriges kung, Carl XV! Gustav talade bland annat om flyktingkatastrofen. Statsminister Stefan Löfvén talade om vad regeringen hade för framtidsplaner. Det handlade bland annat om satsningar för utbildning, arbete, miljö och flyktingmottagning.  Det mesta hade redan tidigare kungjorts och det meddelades heller inga ändringar i ministerlistan. 

 

 Bild från SVT2

 

 

2015-09-09

Flyktingar vill inte bli räddade

Många flyktingar som lyckats ta sig till till exempel Danmark, vill ta sig vidare till Sverige. Danmark erbjuder dem asyl, men, de vill så att säga, inte bli räddade av danskarna, utan av svenskarna. Det är ett problem som länderna måste enas om. Ska man kunna välja vem man vill bli räddad av?

 

2015-09-01

Allianspartierna överens om att ge upp neutraliteten

På DN debatt skriver Centerpartiets ordförande att hon förordar centerpartister att stödja ett Nato-medlemskap. Om Centerstämman beslutar sig för att överge neutralitetspolitiken, så innebär det att de fyra allianspartierna är eniga i att ansöka om medlemsskap i Nato. Kristdemokraterna har ännu inte fattat det formella beslutet, men den gängse uppfattningen bland majoriteten av Kd-medlemmar är att Sverige borde delta i Nato fullt ut.  

 

2015-09-01

Återlämna detta tält - livsfarligt att använda

Varuhuset Biltema meddelar på sin hemsida att tältet enligt nedan är livsfarligt. Det saknar tillräcklig ventilation och man ber kunder som har köpt ett sådant tält att återlämna det. Pengarna återbetalas och något kvitto behöver inte visas upp. 

 

 

2015-08-27

Mord på journalister i USA

Enligt CNN ska en man ha skjutit ihjäl en kvinnlig reporter och en manlig kameraman utanför ett köpcenter igår. Ytterligare en person skottskadades. Hon fördes till sjukhus och uppges ha opererats, hennes liv är inte längre i fara. Gärningsmannen tog sitt eget liv därefter. De dödade var Alison Parker och Adam Ward. De arbetade för TV-bolaget WDBJ och var ute på ett jobb. Skottlossningen skedde i en Live-sändning. Gärningsmannen hade fått sparken från TV-bolaget för två år sedan. Han har skrivit många argsinta inlägg på bland annat Twitter. Han har vid flera tillfällen uppträtt aggressivt och har haft svårt för att behålla några jobb. Han beskyllde flera gånger sina kolleger för bland annat rasism. Vapnet som han använde hade han köpt legalt i Virginia. 

President Obama har uttalat sig och påpekat att flera amerikaner dör av skjutvapen i USA än av terrorism. Han förordar ändringar av Lagen om vapenkontroll.

 

2015-08-25

Sexbrottslingar erbjuds ROS-program på anstalt

Om man har begått ett sexbrott i Sverige så finns det olika behandlingsmetoder på anstalterna. Det finns bland annat en behandling som kallas ROS (Relation och Samlevnad). Denna behandlingsform finns till exempel på Skogome-anstalten där den s k Hagamannen avtjänade sitt straff. Behandlingen är frivillig, men personalen försöker motivera alla dömda att delta i den. Ingen inom Kriminalvården kan uttala sig (får inte uttala sig) om enskilda klienter, men rent generellt så försöker man att motivera alla berörda att ingå i en sådan behandling. Behandlingen går ut på att förändra beteendet genom att reflektera och diskutera normer och värderingar i samhället och därigenom komma till insikt om hur man beter sig och få verktyg att förhindra att nya övergrepp sker.

Forskningen visar att det är en ganska liten skillnad i återfall i brott, oavsett om man  har deltagit i t ex ROS-programmet eller ej. Men som Kriminalvårdens representant Dennis Karlsson uttryckte det; "kan man förhindra att en enda förbrytare återfalaller i brott så lönar det sig". 

Efter en villkorlig frigivning har personen en övervakare. Personen i fråga ska ha kontakt med övervakaren regelbundet och är tvungen att följa riktlinjer som regleras av frivården. Bryter man mot reglerna så kommer man att få avtjäna sitt hela straff på en anstalt. 

 

2015-08-21

Tingsrätten avslår Tony Byströms ansökan om tidsbestämt straff

Enligt Tingsrätten finns det hinder för att tidsbestämma Tony Byströms straff. Återfall i brottslighet går inte att bedöma. Tingsrätten vill att Tony Byström ska få flera permissioner i framtiden som kan bidra till att underlätta bedömning av risken för återfall i kriminalitet enklare. Tony Byström är dömd för rån och mord på två poliser och mordförsök på en tredje polis, tillsammans med två andra personer i Malexander för 16 år sedan.   

 

2015-08-14

Erkännande av mord

Mannen som ligger på sjukhus i Västerås har erkänt att han mördade de två personerna på IKEA. Den yngrre mannen, som anhölls igår, är frisläppt. Den äldre mannen, som har legat skadad på sjukhuset, har enligt erkännandet först knivdödat de två offren och sedan knivskurit sig själv. Den misstänkta gärningsmannen härstammar från Eritrea och har bott på en flyktingförläggning i Arboga. 

2015-08-11

Två anhållna för morden i Västerås

Två män är anhållna för morden som begicks i Västerås igår. De mördade var en kvinna, 55 år och hennes son, 28 år. Den ene av de åtalade är en man född 1972. Han är anhållen i sin frånvaro på grund av att han ligger skadad på sjukhuset. Den andre mannen är född 1992. Han är anhållen men nekar till brott. Polisen har inte berättat om det finns något känt motiv. Det pågår undersökningar, bland annat i jakten på teknisk bevisning som till exempel DNA-spår.

IKEA, där morden ägde rum håller stängt även idag. Personalen har samlats för att prata och stötta varandra efter gårdagens chockerande händelse. 

 

2015-08-05

Förlängd utredningstid för Norrahammar-morden

Åklagaren har fått förlängd tid för att väcka åtal mot den misstänkte 51-åriga mannen som häktats för dubbelmord i Norrahammar utanför Jönköping. Åtal ska vara väckt senast 2 september kl 11.

Rättsmedicinalverket har meddelat att den misstänkta mannen inte anses lida av någon allvarlig psykisk störning som kräver psykiatrisk vård.

 

2015-07-19

IS har träningsläger i Europa

Enligt tidningen DN.se har terroroganisationen IS upprättat träningsläger i Bosnien i f d Jugoslavien. Enligt vissa forskare vore det inte otänkbart att även andra euorpeiska länder har IS-läger. I den bosniska byn har ortsbefolkningen hört skottsalvor avskjutas från lägret. Det kanske skulle behövas någon slags kontroll över militäriska aktiviteter som plötsligt börjar förekomma på enskilda platser på landsbygden i euorpeiska länder. Det kan finnas anledning att kontakta polisen vid misstanke om terroristläger i närheten av bebyggelse på orten där du bor. 

  

2015-06-24

Kurator's sex med patient stred inte mot lagen

Högsta Domstoen har friat en kurator som medgett att han har haft sex med en patient. Högsta Domstolen ansåg inte att det stred mot lagen. De sexuella handlingarna hade för det mesta utförts utanför mottagningen. Domstolen bedömde att det inte handlade om en beroendeställning mellan patienten och utövaren. Mannen har avskedats från sin tjänst.  

 

2015-05-28

FIFA i blåsväder

Efter att flera toppledare inom FIFA hämtades in för förhör i går, har spekulationerna om Sepp Blatters lämplighet att leda FIFA eskalerat i medierna. Flera reportrar följer utvecklingen noga i Zurich. Valet av styrelse och president ska ske imorgon på FIFAs kongress. 

 

2015-05-21

Stor militär övning i norra Sverige

/sno-2.jpg

 

Försvarsmakten ska genomföra en stor militärövning mellan 25 maj och 5 juni i norra Sverige. Övningen går under namnet Arctic Challenge Exercise. Scenariot ska vara en internationell fredsbevarande krishanteringsinsats med FN-mandat där 115 flygplan och 3600 personer deltar. De andra länderna förutom Sverige är Norge, Finland, Holland, Schweiz, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och USA.

 

 

2015-03-19

Dödsskjutning i Göteborg

Återigen har Göteborg drabbats av dödligt våld. Enligt SOS Alarm har åtta personer förts till sjukhus, minst två av dem har avlidit av sina skador. Några personer hade skjutit med automatvapen mot en restaurang. Motivet är ännu så länge oklart.

 

2015-03-16

Putin tillbaka

Putin skämtade och sa att det vore tråkigt om man inte kunde skämta lite. Hans "försvinnande" skapade rubriker i många medier. Han visade sig i alla fall tillsammans med Kirgizistans president idag och tycktes njuta av den extra bevakningen som hans några dagars bortvaro skapat. En icke-nyhet som spreds världen över.

2015-03-16

Höjt skadestånd till filmad kvinna

Högsta Domstolen har höjt skadeståndsbeloppet som en man ska betala till en kvinna som blev filmad av mannen under ett samlag. Mannen la ut inspelningen som en porrfilm på nätet utan kvinnans medgivande eller vetskap. Tingsrätten dömde skadeståndet till 120 000 kr, Hovrätten sänkte det till 25 000 kr och nu har Högsta Domstolen fastställt beloppet till 70 000 kr.

 

2015-03-15

"Putin är försvunnen"

Rysslands president sägs inte ha setts sen fredag den 6 mars. Flera medier världen över har spekulerat i vad som kan ha hänt den ryska presidenten. För att hejda spekulationerna har den ryska statsteven publicerat en bild av en "arbetande Putin". Han ses på en bild i sitt residens Novo-Ogayruovo tillsammans med en representant från ryska domstolsverket. Enligt uppgifterna från statstelevisionen diskuterade de juridiska spörsmål.

Ryktena satte fart när Putin ställde in möten utan förklaring; ett i Kazakstan och ett annat möte med en georgisk delegation.

Nästa planerade möte ska ske med Kirgiztans president på måndag i St Petersburg.  

 

2015-02-15

Terrorattack

Ensam terrorist attackerade öppet seminarium om yttrandefrihet i Köpenhamn

En person sköt ett flertal skott med automatvapen mot ett seminarium som hölls i Köpenhamn. Temat för seminariet var yttrandefrihet. Bland talarna var konstnären Lars Vilks och Frankrikes ambassadör. En person dödades och två poliser skadades vid detta tillfälle.

Senare sköts ytterligare en person, en medlem i den judiska församlingen utanför synagogan i Köpenhamn Efter ett par timmar sköts den misstänkta gärningsmannen ihjäl av en polis. Gärningsmannen är ännu inte identifierad. Flera poliser är skottskadade.

Danmarks statsminister har hållit en presskonferens där hon fördömer terrorattackerna och sa att Danmark ska försäkra sig om att skydda öppenheten och demokratin i Danmark. Hon sa också till de judiska församlingsmedlemmarna att "ni är inte ensamma".  

 

2015-02-09

Kansler Merkel i Washington

Angela Merkel är i Washington för att träffa president Obama angående Ukraina. Enligt Merkel finns det hopp om en diplomatisk lösning. "Jag skulle inte kunna leva med mig själv" om jag inte gjort allt för att få en dipllomatisk lösning på denna konflikt.

President Obama sa att USAs mål är inte att öka våldet utan att hjälpa Ukraina att försvara sig.

 

2015-01-08

Terrorattack mot tidning i Paris

Minst 12 döda i en terrorattack mot satiriska serietidningen "Charlie Hebdo" i Paris, rapporterar CNN. Enligt vittnesuppgifter stormade två beväpnade personer tidningen och sköt med automatvapen. De ska ha uttalat "hämnd för profeten" under skjutningen. Tidningen sägs tidigare ha haft problem med extremister. Bland de döda finns poliser och journalister.    

Gärningsmännen är fortfarande på fri fot. 

 

2015-01-08

Oljepriset rekordlågt

Priset på olja är rekordlågt. I somras kostade ett fat olja 115 dollar, idag kostar ett fat 48 dollar. OPEC länderna skulle kunna strypa tillförseln och på det sättet höja priserna, men väljer att inte göra det för att inte förlora marknadsandelar. Vinnarna är konsumenterna och miljön. Ersättningsindustrier behövs för att skapa alternativa sysselsättningar för oljearbetarna.

 

Air Asia har hittats

Planet som försvann på väg från Indonesien till Singapore har lokaliserats på havets botten. Flera döda människor har hittats och förts tillbaka till Indonesien. De anhöriga har underrättats. Den troliga orsaken till haveriet sägs vara det svåra ovädret över området. Det är enligt experter ovanligt att väderförhållanden orsakar flyghaverier. 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)