Lag och rätt

2023-08-31

Lundin Oil rättegången börjar

Efter decennier av utredning börjar en lång rättegång där Lundin Oil anklagas för Folkrättsbrott i Sudan. Den f d utrikesministern Carl Bildt var styrelsemedlem i Lundin Oil mellan några år innan han blev Sveriges utrikesminister 2006. Han har förhörts av åklagare 2015 och bloggat om fallet. Enligt egeb utsaga visste  han ingenting om några strider, då området var väldigt stort och skulle varit svår att överblicka. Rättegången planeras att hålla på i flera år och kommer att kosta stora belopp för advokater, domare och övriga inblandade.

Carl Bildt - Wikipedia

Carl Bildt, f d moderat utrikesminister

2023-08-31

Polisen kringgår offentlighetsprincipen

Arbetsmiljöverket hade bett polisen att besvara frågor angående en anställds död vid myndigheten. Polisen bad att få ge beskeden muntligt istället för skriftligt. Detta innebär att offentlighetsprincipen sätts ur spel, såvida inte samtalet är bandat och  kan begäras ut av allmäneheten. 

Anders Thornberg, polischef

2023-08-28

Trump's polisbild som souvenir

Den s k "Mugshoten" på f d president Trump tillverkar han som T-shirts, muggar osv. Det kanske blir en storsäljande souvenir. Det som de flesta kanske skulle bli generade över att behöva utstå, vänder han till en affärsidé. Många av hans anhängare hejar på.

2023-03-25

Domar mot kvinnor/flickor

I februari i år förstod inte Hovrätten vad en 10 årig flicka menade med att "han stoppade fingret i min snippa". I går friades en man från ett förtalsmål där han på en internetsajt kallat kvinnan för "hora". Det är inte förtal, det betydde inte prostituerad, det var bara ett nedsättande uttryck. Det verkar vara männens värld som dominerar domstolarna. De som har barn och ungdomar har nog svårt att försvara att svenska språket förfaller. Lagstiftningen kan behöva upprustas.

Kammarrätten i Jönköping

Bild: Sveriges domstolar

 

2023-02-27

Hovrätten friar

En man i 50 årsåldern fälldes för våldtäkt på en 10 årig flicka i tingsrätten. Mannen överklagade domen och hovrätten friade mannen. Hovrätten menade att flickan i rätten inte hade kunnat förklara vad hon menade med ordet "snippa" och därför friades han. Hovrättens jurister hade inhämtat sakkunskap från ett lexikon och enligt den betydde "snippa" de yttre delarna av kvinnligt könsorgan. Det var utom rimligt tvivel att mannen hade haft sin hand innanför flickans trosor. Hon hade också visat med handen att hans finger var inne i hennes "snippa". 

Den friande domen har upprört många och framför allt flickans anhöriga. De hoppas att riksåklagaren överklagar domen till Högsta Domstolen och att de åtar sig fallet för att klargöra vad som krävs i bevisväg för en fällande våldtäktsdom mot barn. Det som frågas av flera är hur man kan kräva att ett barn ska kunna använda sig av ett vuxenspråk och använda ord som de inte känner till, till exempel slida eller vagina. 

Bildresultat för bild hovrätten i västra götaland

 

 

Hovrätten Västra Götaland

2021-12-10

Statsminister Andersson vill skärpa straff

Magdalena Andersson meddelade att regeringen vill bland annat att utländska personer som döms för brott med ett straffvärde på sex månader eller mer ska kunna utvisas från Sverige. Dagens gräns går vid fängelse i ett år. Oppositionen har talat mycket om straffskärpning och därför borde det finnas möjlighet att få igenom förslaget i riksdagen.

 

2020-01-01

Nya lagar från och med idag

FNs Barnkonvention har blivit lag i Sverige idag. Likaså ett flertal andra nya lagar börjar gälla nu. Vilka dessa lagar är, kan man se på regeringens hemsida. Många straff skärps och nya lagar i brottsbalken har förts in. 

 

 

 

 

 

 

Arkiv 

2016-07-25

Föräldrar anhållna i Eksjö

Ett föräldrapar i 30-års åldern har anhållits skäligen misstänkta för vållande till annans död. Polisen kallades till deras hem i lördags där man fann två småbarn som misstänks ha blivit dödade. Enligt polisen har de inte dött vid samma tillfälle. Kammaråklagare Frida Nolén ska senast i morgon besluta om häktning. Polisen fortsätter med förhör och tekniska undersökningar. På grund av förundersökningssekretess kommenteras inte fallet ytterlige av åklagare eller polis för tillfället.

 

2016-07-15

Häktningsförhandling om grovt rån

Idag hölls häktningsförhandlingar för grovt rån i Kalmar Tingsrätt. Den tilltalade bestred åklagarens yrkanden med hänvisnig till att han ansåg sig oskyldig till det anmälda brottet. Åklagaren begärde förlängning av mannens häktningsbeslut till och med den 12 augusti.  

 

2016-05-31

Förundersökningssekretess

Den yxattackerande gärningsmannen i Orrefors är inte anhållen.

Åklagare Magnus LIng, Åklagarkammaren i Kalmar kan inte uttala sig om annat än att den person som greps vid Orrevallen i Orrefors i söndags inte är anhållen. Han är i 40 årsåldern och är inte känd av polisen sedan tidigare. Han "mådde inte så bra", men det råder sekretess kring ärendet och inga fler detaljer gick att få från åklagaren för närvarande.   

 

Orrevallen, Orrefors, Nybro kommun

Foto: sydosten.se

 

2016-05-04

Rättegången fortsätter idag

Den 24 åring som är åtalad för mordet på sin flickvän i Oskarshamn fortsätter idag. I går gick åklagaren igenom det förmodade händelseförloppet och det blev väldigt jobbigt och känslosamt för den mördade flickans närvarande familj. Den åtalade erkände att han hade tagit strypgrepp på sin flickvän, men sa att det inte var meningen att hon skulle dö. Om han blir fälld, ville han bli dömd för grov misshandel eller dråp, inte mord.

 

2016-02-26

19 åring dömd till rättspsykiatrisk vård för mord på Ida Johansson

Kristoffer Andersson, 19, dömdes idag till rättspsykiatrisk vård för mordet på Ida Johansson i motionsspåret i Runby, Upplands Väsby den 5 augusti 2015. Han anses ha lidit av allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet och anses lida av detta även denna dag. Det kommer att krävas en särskild utsksrivningsprövning för hans frigivande. 

 

19-årige Kristoffer Andersson åtalas, misstänkt för mordet på Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby. Foto: Olle Sporrong

Kristoffer Andersson och advokat Sofia Björksten

Foto: Olle Sorrong och Expressen

  

2016-02-09

Polska högerextrema huliganer anhållna

I går kväll greps 14 polska huliganer med misstanke om förberedelse till hatbrott mot ett asylboende i Nynäshamn utanför Stocknholm. Polisen fattade misstankar mot 4-5 personbilar och vid närmare undersökning av dem hittade man yxor, knivar och järnrör i bilarna. På en facebooksida fanns uppmaning om att attackera asylboendet. De gripna är förda till två olika polisstationer för vidare handläggning.

Enligt uppgifter är några av de gripna personerna bosatta i Sverige, andra är på tillfälligt besök. 

källa: Ekot, aftonbladet.se

 

2016-02-08

Hovrätten fastställer tingsrättens livstidsdom

Göta Hovrätt har fastställt livstidsdomen mot Nerjus Bilevicius för mordet på Lisa Holm. Rätten var enig. 

 

2016-02-08

FN panelen anser att Assange blivit "godtyckligt frihetsberövad"

FNs panel om mänskliga rättigheter består normalt av fem ledamöter; från Benin, Ukraina, Mexiko, Australien och Sydkorea. I fallet med Julian Assange deltog inte den australiensiska representanten eftersom Assange kommer från Australien. Den ukrainska representanten ansåg att panelens beslut var felaktigt. Det blev alltså Benins, Mexikos och Sydkoreas representanter som var för beslutet.

Många personer tycker att detta är ett väldigt konstigt beslut, då Assange faktiskt har frihetsberövat sig själv genom att barrikadera sig på Ecuadors ambassad. Han har vid flera tillfällen sagt att den svenska åklagaren kan komma och förhöra honom på ambassaden, men om man jämför hans misstänkta brott med till exempel en ekonomisk brottsling, så vore det väldigt konstigt om åklagaren skulle söka upp den misstänkte ekonomiska brottslingen på något skatteparadis för att hålla förhör.

Precis som alla andra misstänkta. är det Assange som ska infinna sig i rätten för att utredas om han är skyldig eller ej till de sexuella brotten som han anklagas för, anser de svenska rättsvårdande myndigheterna.

 

2016-01-25

Polisen måste prioritera

Enligt Rikspolischefen Dan Eliasson behöver polisen rekrytera flera tusen nya poliser. Dessutom behöver man anställa 1600 civilanställda som kan avlasta poliserna med till exempel utredningar och id-kontroller där polisiära kvalifikationer inte är nödvändiga.

Eftersom det tar flera år att utbilda nya poliser kommer hela polisorganiationen att behöva prioritera och prioritera bort flera olika brott. I radions P1 specificerade Eliasson dessa bortpriorterade utredningar till exempelvis trafikbrott och mindre narkotikabrott. Dessutom kommer man inte att ha personal som kan arbeta med relationsbyggande, dvs besök i skolor, förorter och andra ställen för att skapa förtroendefulla relationer med medborgarna.  

 

2016-01-08

Anmälan om ofredande på Larmtorget nyårsafton

Johan Bruun, informationsansvarig på Polisen i Kalmar, medverkade i Studio Ett, P1, Sveriges Radio. Han berättade att flera anmälningar om ofredande hade upprättats hos Polisen i Kalmar från Nyårsafton. Polisen sökte vittnen som kunde berätta om ofredanden som inträffaat i sambandmed 12-slaget på Nyårsafton bland annat på Larmtorget. Det ska ha skett i samband med att de flesta redan hade begett ifrån torget in på krogarna. Flera unga kvinnor ska ha drabbats. Gärningsmännen ska ha varit färgade, utländska, unga män som inte talade varken svenska eller engelska. Vittnen, foton, filmer etc efterfrågas. Personer som kan ha information om de inträffade ofredanden ombeds att kontakta polisen. 

2015-12-30

Jakten på varg inhiberas

Regeringens tillstånd att skjuta 46 vargar i landet, har inhiberats av domstolen. Frågan om vargjakten har därmed förskjutits en tid. Enligt jägarna är det synd, eftersom väderleken för vargjakt är extremt gynnsamt just nu. I morgon tas beslutet upp på nytt och resultatet kommer att meddelas så snart som möjligt. 

 

2015-10-28

Idag började rättegången om mordet på Lisa Holm

Skaraborgs Tingsrätt i Skövde har idag inlett rättegången om misstänkt mord mot den litauiska mannen som häktades i somras. Åklagaren har framställt åtalet och tingsrätten har besökt platsen som utpekats som mordplatsen. Den misstänkte mannen har också varit på platsen. Han förnekar kännedom om gärningen. Mannens advokat har framfört teorier om hur andra. än den misstänkta och åtalade mannen. skulle kunna vara inblandade i mordet. Rättegången fortsätter i morgon. 

2015-10-27

Många utvisningsbeslut går inte att genomföra

Människor som nekas asyl och inte återvänder frivilligt blir anmälda till Gränspolisenheten vars uppgift det är att verkställa dessa utvisningar. Problemet är att många länder inte vill ta emot sina egna medborgare. Om Migrationsverket inte lyckas övertala personerna att återvända frivilligt, så är det i många fall väldigt svårt för polisen att verkställa besluten. De besvärligaste fallen tar lång tid att utreda och verkställa, enligt ansvarig för Gränspolisenheten i i Region Syd. Migrationsverket har möjlighet att minska försörjningsstödet för personer som inte återvänder frivilligt. Barnfamiljer har rätt att få skolgång och akutsjukvård till barnen. Däremot har dessa personer ingen rätt att till exempel börja arbeta eller erhålla andra vanliga medborgerliga rättigheter.    

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)