Lag och rätt

2018-01-15

Läkare i Kalmar får behålla villa

Kalmar Tingsrätt har idag meddelat dom i målet mot läkaren som av en patient/vän erhållit en mångmiljonvilla i Kalmar och miljonbelopp i kontanter i gåva. Tingsrätten dömer till läkarens förmån när det gäller villan. Läkaren får behålla fastigheten. Däremot måste han betala tillbaka c:a 1,7 miljoner kronor som han har erhåliit i kontanter. Läkaren kunde inte bevisa att de givits till honom som gåva. 

2017-06-11

Om föräldrar gömmer sig kan man inte begära att barnen ska få stanna

I Kvällsposten kan vi idag läsa om en flicka "Charlotta" som föddes i Sverige för 10 år sedan och nu ska hon och hennes familj utvisas. I artikeln framgår det att föräldrarna inte har fått uppehållstillstånd någon gång, utan tvärtom varit ombedda att återvända till sitt ursprungliga land i Sydamerika. De valde att gömma sig och därefter få två barn i Sverige. Nu har de återigen blivit anmodade att resa tillbaka till sitt land. Det ska inte vara möjligt att välja att trotsa svenska lagar och sedan begära att barnen ska få medborgarskap och tillstånd att stanna, säger Migrationsminister Morgan Johansson. Att gå under jorden och hålla sig borta från myndigheterna drabbar inte bara de vuxna utan även deras barn.

 

2017-01-05

Rapport om Assange-förhöret har kommit

Nu har de ecuadorianska myndigheterna överlämnat sin rapport om förhöret med Assange som utfördes i London. Enligt åklagarkammaren är rapporten på flera hundra sidor och skriven på spanska. Den ska nu lämnas för översättning till svenska och därefter meddelas vilka åtgärder som kommer att vidtas. Myndigheten räknar med att översättningsarbetet kommer att ta flera veckor.

 

2016-08-23

Fortfarande inga gripna efter granatattacken i Biskopsgården

Polisen har fortfarande inte lyckats gripa någon efter granatattacken i en lägenhet där en 8-årig pojke dog. Polisen vädjar till allmänheten och de kriminella att berätta vad de vet  om dådet. En särskild grupp har tillsatts av polisen för att få fast förövarna. Brottet sägs ha högsta prioritet för att bli löst, enligt polisen. 

2016-08-11

Stor risk att medborgarnas förtroende för polisen försämras 

Det är svårt för polisen på småorter att göra ett bra jobb eftersom de ofta kommenderas till de större städerna för att hjälpa till att stävja allvarlig brottslighet i dessa. De mindre poliskontoren dräneras på personal och det finns helt enkelt inte personal att skicka för att förstärka polisens synlighet, så att medborgarna ska känna sig tryggare, det säger polisområdeschefen i Nybro. Politikerna i Växjö och Kalmar har agerat, men "det kanske är dags att lyfta den här frågan upp till Justitedepartementet och Ygeman" (Anders Ygeman, inrikesminister, red anm), sa han.  

En utredare i Kalmarområdet kan ha 700 ärenden samtidigt. Det skulle behövas mer personal omgående, men det tar många år att bli färdig polis och dessutom flera år till för att få erfarenheter som krävs.  

 

2016-08-10

Kvinna överfallen i Nybro

Igår kväll överfölls en kvinna när hon var ute med sin hund vid 22.30-tiden i Kungshallsområdet i Nybro. En man hoppade fram ur buskarna och grep tag i kvinnan. Hon lyckades kämpa sig loss genom att bita mannen i handen. Vad syftet med överfallet var är okänt. Polisen vill gärna komma i kontakt med eventuella vittnen. Enligt uppgift var mannen klädd i ljusa byxor och mörk skinnjacka,. Han var cirka 170 - 180 cm lång och hade svart hår och mörk hud. Ärendet är överlämnat till en förundersökningsledare.

Utredningen fortsätter och målsägande kommer att förhöras igen. Det finns ännu ingen misstänkt, ingen är gripen.

 /dsc_0236.jpg

2016-07-25

Föräldrar anhållna i Eksjö

Ett föräldrapar i 30-års åldern har anhållits skäligen misstänkta för vållande till annans död. Polisen kallades till deras hem i lördags där man fann två småbarn som misstänks ha blivit dödade. Enligt polisen har de inte dött vid samma tillfälle. Kammaråklagare Frida Nolén ska senast i morgon besluta om häktning. Polisen fortsätter med förhör och tekniska undersökningar. På grund av förundersökningssekretess kommenteras inte fallet ytterlige av åklagare eller polis för tillfället.

 

2016-07-15

Häktningsförhandling om grovt rån

Idag hölls häktningsförhandlingar för grovt rån i Kalmar Tingsrätt. Den tilltalade bestred åklagarens yrkanden med hänvisnig till att han ansåg sig oskyldig till det anmälda brottet. Åklagaren begärde förlängning av mannens häktningsbeslut till och med den 12 augusti.  

 

2016-05-31

Förundersökningssekretess

Den yxattackerande gärningsmannen i Orrefors är inte anhållen.

Åklagare Magnus LIng, Åklagarkammaren i Kalmar kan inte uttala sig om annat än att den person som greps vid Orrevallen i Orrefors i söndags inte är anhållen. Han är i 40 årsåldern och är inte känd av polisen sedan tidigare. Han "mådde inte så bra", men det råder sekretess kring ärendet och inga fler detaljer gick att få från åklagaren för närvarande.   

 

Orrevallen, Orrefors, Nybro kommun

Foto: sydosten.se

 

2016-05-04

Rättegången fortsätter idag

Den 24 åring som är åtalad för mordet på sin flickvän i Oskarshamn fortsätter idag. I går gick åklagaren igenom det förmodade händelseförloppet och det blev väldigt jobbigt och känslosamt för den mördade flickans närvarande familj. Den åtalade erkände att han hade tagit strypgrepp på sin flickvän, men sa att det inte var meningen att hon skulle dö. Om han blir fälld, ville han bli dömd för grov misshandel eller dråp, inte mord.

 

2016-02-26

19 åring dömd till rättspsykiatrisk vård för mord på Ida Johansson

Kristoffer Andersson, 19, dömdes idag till rättspsykiatrisk vård för mordet på Ida Johansson i motionsspåret i Runby, Upplands Väsby den 5 augusti 2015. Han anses ha lidit av allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet och anses lida av detta även denna dag. Det kommer att krävas en särskild utsksrivningsprövning för hans frigivande. 

 

19-årige Kristoffer Andersson åtalas, misstänkt för mordet på Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby. Foto: Olle Sporrong

Kristoffer Andersson och advokat Sofia Björksten

Foto: Olle Sorrong och Expressen

  

2016-02-09

Polska högerextrema huliganer anhållna

I går kväll greps 14 polska huliganer med misstanke om förberedelse till hatbrott mot ett asylboende i Nynäshamn utanför Stocknholm. Polisen fattade misstankar mot 4-5 personbilar och vid närmare undersökning av dem hittade man yxor, knivar och järnrör i bilarna. På en facebooksida fanns uppmaning om att attackera asylboendet. De gripna är förda till två olika polisstationer för vidare handläggning.

Enligt uppgifter är några av de gripna personerna bosatta i Sverige, andra är på tillfälligt besök. 

källa: Ekot, aftonbladet.se

 

2016-02-08

Hovrätten fastställer tingsrättens livstidsdom

Göta Hovrätt har fastställt livstidsdomen mot Nerjus Bilevicius för mordet på Lisa Holm. Rätten var enig. 

 

2016-02-08

FN panelen anser att Assange blivit "godtyckligt frihetsberövad"

FNs panel om mänskliga rättigheter består normalt av fem ledamöter; från Benin, Ukraina, Mexiko, Australien och Sydkorea. I fallet med Julian Assange deltog inte den australiensiska representanten eftersom Assange kommer från Australien. Den ukrainska representanten ansåg att panelens beslut var felaktigt. Det blev alltså Benins, Mexikos och Sydkoreas representanter som var för beslutet.

Många personer tycker att detta är ett väldigt konstigt beslut, då Assange faktiskt har frihetsberövat sig själv genom att barrikadera sig på Ecuadors ambassad. Han har vid flera tillfällen sagt att den svenska åklagaren kan komma och förhöra honom på ambassaden, men om man jämför hans misstänkta brott med till exempel en ekonomisk brottsling, så vore det väldigt konstigt om åklagaren skulle söka upp den misstänkte ekonomiska brottslingen på något skatteparadis för att hålla förhör.

Precis som alla andra misstänkta. är det Assange som ska infinna sig i rätten för att utredas om han är skyldig eller ej till de sexuella brotten som han anklagas för, anser de svenska rättsvårdande myndigheterna.

 

2016-01-25

Polisen måste prioritera

Enligt Rikspolischefen Dan Eliasson behöver polisen rekrytera flera tusen nya poliser. Dessutom behöver man anställa 1600 civilanställda som kan avlasta poliserna med till exempel utredningar och id-kontroller där polisiära kvalifikationer inte är nödvändiga.

Eftersom det tar flera år att utbilda nya poliser kommer hela polisorganiationen att behöva prioritera och prioritera bort flera olika brott. I radions P1 specificerade Eliasson dessa bortpriorterade utredningar till exempelvis trafikbrott och mindre narkotikabrott. Dessutom kommer man inte att ha personal som kan arbeta med relationsbyggande, dvs besök i skolor, förorter och andra ställen för att skapa förtroendefulla relationer med medborgarna.  

 

2016-01-08

Anmälan om ofredande på Larmtorget nyårsafton

Johan Bruun, informationsansvarig på Polisen i Kalmar, medverkade i Studio Ett, P1, Sveriges Radio. Han berättade att flera anmälningar om ofredande hade upprättats hos Polisen i Kalmar från Nyårsafton. Polisen sökte vittnen som kunde berätta om ofredanden som inträffaat i sambandmed 12-slaget på Nyårsafton bland annat på Larmtorget. Det ska ha skett i samband med att de flesta redan hade begett ifrån torget in på krogarna. Flera unga kvinnor ska ha drabbats. Gärningsmännen ska ha varit färgade, utländska, unga män som inte talade varken svenska eller engelska. Vittnen, foton, filmer etc efterfrågas. Personer som kan ha information om de inträffade ofredanden ombeds att kontakta polisen. 

2015-12-30

Jakten på varg inhiberas

Regeringens tillstånd att skjuta 46 vargar i landet, har inhiberats av domstolen. Frågan om vargjakten har därmed förskjutits en tid. Enligt jägarna är det synd, eftersom väderleken för vargjakt är extremt gynnsamt just nu. I morgon tas beslutet upp på nytt och resultatet kommer att meddelas så snart som möjligt. 

 

2015-10-28

Idag började rättegången om mordet på Lisa Holm

Skaraborgs Tingsrätt i Skövde har idag inlett rättegången om misstänkt mord mot den litauiska mannen som häktades i somras. Åklagaren har framställt åtalet och tingsrätten har besökt platsen som utpekats som mordplatsen. Den misstänkte mannen har också varit på platsen. Han förnekar kännedom om gärningen. Mannens advokat har framfört teorier om hur andra. än den misstänkta och åtalade mannen. skulle kunna vara inblandade i mordet. Rättegången fortsätter i morgon. 

2015-10-27

Många utvisningsbeslut går inte att genomföra

Människor som nekas asyl och inte återvänder frivilligt blir anmälda till Gränspolisenheten vars uppgift det är att verkställa dessa utvisningar. Problemet är att många länder inte vill ta emot sina egna medborgare. Om Migrationsverket inte lyckas övertala personerna att återvända frivilligt, så är det i många fall väldigt svårt för polisen att verkställa besluten. De besvärligaste fallen tar lång tid att utreda och verkställa, enligt ansvarig för Gränspolisenheten i i Region Syd. Migrationsverket har möjlighet att minska försörjningsstödet för personer som inte återvänder frivilligt. Barnfamiljer har rätt att få skolgång och akutsjukvård till barnen. Däremot har dessa personer ingen rätt att till exempel börja arbeta eller erhålla andra vanliga medborgerliga rättigheter.