Livsstil/Hälsa

2023-01-31

Bruket av cannabis

Hasch och marijuana används av många människor i världen. En del länder har legaliserat användningen i hopp om att störa droghandeln. Många vuxna vet inte vad det är för skillnad mellan de olika drogerna.

Cannabis är samlingsnamnet på hasch och marijuana. Hasch tillverkas av hampaväxtens toppar och marijuanan av hampans blomställning och översta skott. Enligt Beroendecentrum i Stockholm  har  marijuana i regel en lindrigare effekt än hasch.

Ju tidigare man börjar använda drogerna, desto mer skador kan man få. Hjärnan är inte färdigutvecklad hos barn och unga och tar därför större skada vid användandet av droger.

Källa: Beroendecentrum i Stockholm 

Nedan: haschplanta 

Bildresultat för bild haschplanta

2020-01-10

Vedeldning bör förbjudas

Naturvårdsverket vill att regeringen förbjuder vedeldning. Det har beräknats att ettusen personer per år dör till följd av föroreningar orsakade av vedeldning. Man vill att det införs en skrotningspremie till gamla vedpannor. De nya föreslagna åtgärderna ska börja gälla 2027 i alla orter med över 200 invånare. Detta rapporterades av Sveriges Radio, ekot. 

 

2016-10-27

Det går att förhindra självmord

Forskningen visar att det går att få ner antalet självmord med några viktiga åtgärder. På Karolinska Institutet har man sammanställt ett antal åtgärder som kan förhindra att en människa tar sitt liv. Det handlar bland annat om dessa: Medicinsk hjälp med psykofarmaka vid till exempel  depression. Familjeterapi till anhöriga som finns runt omkring den självmordsbenägna. Tala om relationer med kompisar, klasskamater och andra människor runt personen. Fysiska hinder, det vill säga, bygg staket och hinder för att omöljiggöra hopp eller andra åtgärder för att ta sitt liv. En fungerande vårdkedja, där alla inblandade samarbetar för att stötta den självmordsbenägna är viktig. Danuta Wasserman, professor vid KI tror att 30 % av självmorden skulle kunna förhindras med dessa åtgärder.

 

2016-10-25

Stöd behövs efter cancerbehandling

Enliigt Vetenskapsradion är det många cancerbehandlade paitenter som har problem efter att själva den fysiska cancerbehandlingen är avslutad. Fem procent av patienterna drabbas av depression och nästan 100 % drabbas av mental och fysisk nedstämdhet, så kallad fatigue. Det kan ta många år innan man mår bra igen efter en lyckad behandling av cancer. Orsakerna till hur allvarliga efterverkningar man drabbas av beror till stor del på hur man hade det innan sjukdomen. Men de psykologiska efterverkningarna är större än man hittills har förststått och många skulle behöva mer stöd i eftervården.  

 

2016-08-11

Nya rön om motion

Nu har det åter kommit nya rön om hur vi kan motionera för att undvika allvarliga sjukdomar såsom hjärtinfarkt, diabetes och liknande. De nya rekommendationerna är att röra på sig sammanhängande i 45 minuter tre gånger i veckan. Motionen är inte bara bra för fysiken, utan även för hjärnan. Det förklaras av att blodflödet ökar i hjärnan vilket bidrar till att förbättra minnet och även nybildning av hjärnceller.

Källa: SVT och DN

 

2016-05-04

Macchiarini är åter i Stockholm

Läkaren som fick sparken från Karolinska Institutet för att ha utfört transplantationer av luftstrupar utan att ha ordentliga kliniska forskningsresultat att luta sig emot, är i Stockholm och har blivit intervjuad av Läkartidningen. I den intervjun säger Macchiarini att han inte anser sig ha gjort något fel och att det kommer att visa sig i framtiden när alla utredningar är färdiga. 

Det finns en mycket intressant artikel i Vanity Fair om hans förehavanden privat, som ger en bild av honom som inte går att bortse ifrån när man bedömer hans eventuella brister i sin yrkesgärning.   

 

2016-01-25

Varning för zika-virus

Planerar Du att resa till Sydamerika, kanske Du bör läsa på lite om ett virus som smittar via myggor. Detta virus befaras smitta foster och orsaka fosterskador. Barnen som föds har för små huvuden och flera regeringar i flera av de sydamerikanska länderna råder kvinnor att vänta med att bli gravida tills ett vaccin har tagits fram.  

 

2015-10-04

En lyckad kampanj

Hembakningsrådet fyllde 40 år 1999 och man ville uppmärksamma detta på något vis. Där och då kom man på idén med Kanelbullens dag. Många har nappat på idén och företagen har inte varit sena att haka på.

- Kanelbullar är jättegoda! tycker Tina. Och en gång om året kan man ju frossa lite, tillägger hon med ett leende.

 

  Pressbyråns reklamaffisch för Kanelbullens dag

 

 

2015-08-10

Resultatet räcker

Två svenska tjejer från friidrottstävlingarna i Göteborg igår. Bilder från samma tävling, samma dag, samma år.