Livsstil/Hälsaäck

2024-10-04

Nytt larm om samhällsfarlig sjukdom

Folkhälsomyndigheten har klassat Margburg viruset som samhällsfarligt. Det innebär att myndigheterna har större möjligheter att kartlägga och åtgärda en eventuell spridning av viruset. Viruset har förekommit i Rwanda i Afrika och spridit sig snabbt. Inga fall har upptäckts i Sverige. Dessa åtgärder vidtas av förebyggande skäl.

 

2024-07-29

Foto på ett UFO

Finns det utomjordiska UFOn? Den frågan sysselsätter många människor. Bilden föreställer ett flygande föremål som fotats av en anonym person som man inte lyckats spåra. Det råder delade meningar om vad denna farkost föreställer. Fotot är taget 4 augusti 1990 i Skottland. Många väntar på ett svar, är vi ensamma eller finns det annat liv i rymden? 

Spekulationerna om vad som syns på bilden är många – allt från utomjordiska rymdskepp till ett hemligt amerikanskt eller brittiskt flygplan.

Källa: DN.SE

 

2024-04-09

Högkostnadsskyddet höjt

Från januari 2024 höjdes högkostnadsskyddet för medicin till 2850 kr. Det är en ganska stor summa för många. Innan var den 1400 kr, så det är en hundraprocentig höjning, 

4 746 800+ bildbanksfoton, bilder och royaltyfria bilder med ...

 

2024-03-17

Folkhälsomyndighetens tips för psykiskt hälsa

FHM rekommenderar följande till den som inte mår bra psykiskt.

Prata med någon som du har fötroende för. Tänk på att livet går upp och ner för de flesta. Umgås med dem som får dig att må bra. Regelbunden fysisk aktivitet är jättebra. Prioritera sömn och återhämtning. Försök att utveckla dina färdigheter och din självkänsla. Var snäll mot dig själv. Att hjälpa andra kan kännas bra. Skapa bra rutiner som du trivs med. Stressa lagom. Se över dina skärmvanor. Ta vara på din fritid och utveckla sånt du gillar.

Bild: Folkhälsomyndigheten

2023-12-14

Capio lurar sjukvården

Enligt SVT har Capio lurat skattebetalarna med flera miljoner. Genom att markera ett sjukbesök på ett särsklit boende till exempel som "akut" får bolaget extra betalt. Detta har de utnyttjat systematiskt. Tillstånd som "nageltrång", "muslelvärk" med mera har markerats som akut och ger därmed företaget mer ersättning. Hälften av ersättningen får den behandlande läkaren och summorna kan uppgå till 10 000 tals kronor per månad. Capios ledning säger att de ser allvarligt på detta och kommer att undersöka saken. 

 

2023-12-14

Lussefirande stoppas på förskola

En förskola utanför Stockholm utesluter föräldrar, syskon och släkt att närvara vid Lussefirandet. Orsaken sägs vara att vissa barn tycker att det är obehagligt att vuxna som de inte känner ska sitta och titta på dem när de uppträder. "Det förekommer gråt och obehag" enligt personalen. Nu spelas Lussefirandet in och visas för föräldrarna vid annat tillfälle. Barnpsykologer har påtalat att barn behöver utmaningar för att utvecklas. Det är inte farligt att gråta. Och förr fick barnen gå och sätta sig i knät på föräldrarna om de inte ville vara med. 

Uppfinnar-Johanna : Luciagranen

2023-04-05

Kommunens skolor i Luleå serverar lunch på lovet

I en intervju i P1 berättade Luleås ordförande i Barn och utbildningsnämnden att de kommunala skolorna i Luleå kommer att servera lunch till eleverna även under påsklovet. Enligt honom har skolorna märkt att eleverna äter mer i skolan, särskilt till exempel på måndagarna. Orsaken vet man inte. Det kan vara så att eleverna tycker att maten är godare i skolan, men det kan också vara så att många elever inte får tillräckligt med mat hemma. Oavsett orsak så kommer skolorna att bjuda på lunch på lovdagarna.

Tallriksmodellen - Livsmedelsverket

Bild: Livsmedelsverket

2023-03-27

BUP Sörmland missköter mottagning

Enligt en undersökning som TV4 tagit del av träffade en av de fast anställda läkarna på BUP i Sörmland, sex-sju barn/ungdomar i veckan. Det fanns fler fasta läkare som träffade ändå färre patienter per vecka. Det vill säga knappt en patient om dagen.  Verksamhetsledaren Sofia Mosssfeldt: "vi har börjat se över scheman, det började vi med i januari".  Enligt uppgifterna träffade en av hyrläkarna däremot över 60 patienter i veckan. Region Sörmland var sämst på att uppfylla lagkravet om att barn/unga ska få hjälp inom 30 dagar. 

Söktrycket till Bup fortsätter öka - Psykologtidningen

 

2023-02-20

Diagnos "skakvåld" kan vara fel

En nyskriven bok "Skakvåld" har skrivits av Lynoe och Eriksson, båda professorer emeritus. De hävdar att forskningen kring diagnosen flera gånger har missförståtts och orsakat stort lidande för både barn, föräldrar och anhöriga, skriver Expressen. Det som inom vården ofta har angivits att skadorna på ett spädbarn orsakats av skakningar, kan ha uppkommit genom andra orsaker. En slags "härdsmälta" har infunnit sig inom vården där diagnosen "skakvåld" ensidigt har använts. Enligt författarna finnns andra möjligna orsaker till blödningar i barnens hjärnor som förbises på grund av läkarnas och andra granskares "cirkelbevisning". Deras avsikt har varit att skydda barnen, men ibland blir det helt fel.    

 

2023-01-31

Bruket av cannabis

Hasch och marijuana används av många människor i världen. En del länder har legaliserat användningen i hopp om att störa droghandeln. Många vuxna vet inte vad det är för skillnad mellan de olika drogerna.

Cannabis är samlingsnamnet på hasch och marijuana. Hasch tillverkas av hampaväxtens toppar och marijuanan av hampans blomställning och översta skott. Enligt Beroendecentrum i Stockholm  har  marijuana i regel en lindrigare effekt än hasch.

Ju tidigare man börjar använda drogerna, desto mer skador kan man få. Hjärnan är inte färdigutvecklad hos barn och unga och tar därför större skada vid användandet av droger.

Källa: Beroendecentrum i Stockholm 

Nedan: haschplanta 

Bildresultat för bild haschplanta

2020-01-10

Vedeldning bör förbjudas

Naturvårdsverket vill att regeringen förbjuder vedeldning. Det har beräknats att ettusen personer per år dör till följd av föroreningar orsakade av vedeldning. Man vill att det införs en skrotningspremie till gamla vedpannor. De nya föreslagna åtgärderna ska börja gälla 2027 i alla orter med över 200 invånare. Detta rapporterades av Sveriges Radio, ekot. 

 

2016-10-27

Det går att förhindra självmord

Forskningen visar att det går att få ner antalet självmord med några viktiga åtgärder. På Karolinska Institutet har man sammanställt ett antal åtgärder som kan förhindra att en människa tar sitt liv. Det handlar bland annat om dessa: Medicinsk hjälp med psykofarmaka vid till exempel  depression. Familjeterapi till anhöriga som finns runt omkring den självmordsbenägna. Tala om relationer med kompisar, klasskamater och andra människor runt personen. Fysiska hinder, det vill säga, bygg staket och hinder för att omöljiggöra hopp eller andra åtgärder för att ta sitt liv. En fungerande vårdkedja, där alla inblandade samarbetar för att stötta den självmordsbenägna är viktig. Danuta Wasserman, professor vid KI tror att 30 % av självmorden skulle kunna förhindras med dessa åtgärder.

 

2016-10-25

Stöd behövs efter cancerbehandling

Enliigt Vetenskapsradion är det många cancerbehandlade paitenter som har problem efter att själva den fysiska cancerbehandlingen är avslutad. Fem procent av patienterna drabbas av depression och nästan 100 % drabbas av mental och fysisk nedstämdhet, så kallad fatigue. Det kan ta många år innan man mår bra igen efter en lyckad behandling av cancer. Orsakerna till hur allvarliga efterverkningar man drabbas av beror till stor del på hur man hade det innan sjukdomen. Men de psykologiska efterverkningarna är större än man hittills har förststått och många skulle behöva mer stöd i eftervården.  

 

2016-08-11

Nya rön om motion

Nu har det åter kommit nya rön om hur vi kan motionera för att undvika allvarliga sjukdomar såsom hjärtinfarkt, diabetes och liknande. De nya rekommendationerna är att röra på sig sammanhängande i 45 minuter tre gånger i veckan. Motionen är inte bara bra för fysiken, utan även för hjärnan. Det förklaras av att blodflödet ökar i hjärnan vilket bidrar till att förbättra minnet och även nybildning av hjärnceller.

Källa: SVT och DN

 

2016-05-04

Macchiarini är åter i Stockholm

Läkaren som fick sparken från Karolinska Institutet för att ha utfört transplantationer av luftstrupar utan att ha ordentliga kliniska forskningsresultat att luta sig emot, är i Stockholm och har blivit intervjuad av Läkartidningen. I den intervjun säger Macchiarini att han inte anser sig ha gjort något fel och att det kommer att visa sig i framtiden när alla utredningar är färdiga. 

Det finns en mycket intressant artikel i Vanity Fair om hans förehavanden privat, som ger en bild av honom som inte går att bortse ifrån när man bedömer hans eventuella brister i sin yrkesgärning.   

 

2016-01-25

Varning för zika-virus

Planerar Du att resa till Sydamerika, kanske Du bör läsa på lite om ett virus som smittar via myggor. Detta virus befaras smitta foster och orsaka fosterskador. Barnen som föds har för små huvuden och flera regeringar i flera av de sydamerikanska länderna råder kvinnor att vänta med att bli gravida tills ett vaccin har tagits fram.  

 

2015-10-04

En lyckad kampanj

Hembakningsrådet fyllde 40 år 1999 och man ville uppmärksamma detta på något vis. Där och då kom man på idén med Kanelbullens dag. Många har nappat på idén och företagen har inte varit sena att haka på.

- Kanelbullar är jättegoda! tycker Tina. Och en gång om året kan man ju frossa lite, tillägger hon med ett leende.

 

  Pressbyråns reklamaffisch för Kanelbullens dag

 

 

2015-08-10

Resultatet räcker

Två svenska tjejer från friidrottstävlingarna i Göteborg igår. Bilder från samma tävling, samma dag, samma år.